Силен лидерски отзвук след смъртта на Пригожин, Путин запази пълно мълчание

Все още няма официален коментар от Кремъл за смъртта на шефа на "Вагнер"

24.08.2023 | 13:38

Все още няма официален коментар от Кремъл за смъртта на Евгений Пригожин. В Киев тълкуват катастрофата като послание с предупреждение от Владимир Путин към руския елит. Много кратък коментар дойде от Съединените щати.

Първият от световните лидери, който направи кратък коментар за случилото с Пригожин, беше американският президент Джо Байдън.

"Не знам какво точно се е случило, но не съм изненадан. Много малко неща се случват в Русия, зад които не стои Путин. Но нямам достатъчно информация, за да знам отговора", коментира Байдън.

Още след бунта на Пригожин от юни както Байдън, така и от ЦРУ казваха, че шефа на "Вагнер" го очаква неясно бъдеще, имаше и намеци, че животът му е застрашен.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, каза, че катастрофата на самолета с Пригожин е сигнал от Кремъл.

"Демонстративното елиминиране на командването на "Вагнер" два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руския елит преди изборите през 2024", посочи Подоляк.

Медията "Медуза" написа, че това, което се вижда и чува при падането на самолета, говори за възможна експлозия на борда. Медията обръща внимание, че части от машината падат отделно. Не без ирония, руски журналисти коментираха, че Пригожин наистина е долетял в Русия от Африка и отбелязват, че на борда е бил почти целият команден състав на "Вагнер".

Руският президент Владимир Путин се появи на събитие в Курск, но не каза нищо за инцидента с Пригожин. Путин отдаде почит на руските войници, които, по думите му, се сражават смело и решително в Украйна. По-рано той участва онлайн в срещата на върха на групата БРИКС в Южна Африка, където обвини Запада за войната в Украйна. Путин откри мемориален комплекс "Курската битка".

А българският журналист Чавдар Стефанов каза за Bulgaria ON AIR, че е неизбежно в този случай да има спекулации, но и неща, които не оставят съмнение.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 4
Истината
преди 8 месеца
Мисля, че катастрофата е дело на британските и американските служби, прикрити зад украинците. САЩ, Британия и Украйна са терористични държави като такива има много доказателства. Още повече, че влиянието на Русия в Африка се засилва. Вагнер изигра голяма роля затова.Но тия градове рано или късно ще си платят. Най хубаво е да видим края им най-после.За да има мир на земята. Сигнализирай за неуместен коментар