Факти и версии: Кой беше Евгений Пригожин и как се стигна до смъртта му

Катастрофата се случи точно два месеца след бунта му срещу руската власт

24.08.2023 | 13:31 Редактор: Тодор Петров

От Русия съобщиха официално, че лидерът на частната военна групировка "Вагнер" - Евгений Пригожин, е бил на борда на самолета, който вчера се разби в Тверска област. Съобщението е от Федералната агенция "Росавиация". Загинали са всичките 10 души на борда – седем пътници и трима от екипажа.

"Росавиация" публикува списък с имената на хората, които са били на борда на частния самолет "Ембраер". Сред тях, освен Пригожин, са Валерий Чекалов и Дмитрий Уткин – командири във "Вагнер". Първият е отговарял за всички военни проекти на "Вагнер", а вторият - за така наречените "цивилни".

Полетът е бил от Москва за Санкт Петербург. Руските власти заявиха, че водят криминално разследване за причините за катастрофата. Полетът е извършен с разрешение в съответствие с установената процедура, казват от "Росавиация". 

Свързаният с "Вагнер" канал "Сива зона" в Telegram потвърди за смъртта му като го нарече "героят на Русия" и "истински патриот на своята Родина, загинал в резултат на действията на предателите на Русия". 

Самолетът, разбил се край село Куженкино, е собственост на компания, специализирана в бизнес превози. От момента на катастрофата се появяват различни версии. Сред основните са взривно устройство в самолета и удар от ПВО ракета. 

Катастрофата се случи точно два месеца след бунта на Евгений Пригожин и неуспешния поход на "вагнеровци" към Москва на 24 юни. Той беше ключов съюзник на президента Владимир Путин, но отношенията им се влошиха след метежа. Пригожин беше помилван с уговорката, че ще се премести в Беларус. Там беше забелязан, но рядко се появяваше в публичното пространство. За последен път се показа тази седмица на видео, в което каза, че той и бойците му действат някъде в Африка.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС