Мъртъв ли е Пригожин? Няма официално потвърждение, името му в списъка не е достатъчно

От "Вагнер" твърдят, че става въпрос за атентат

24.08.2023 | 12:33 Редактор: Вяра Димова
Мъртъв ли е Пригожин? Няма официално потвърждение, името му в списъка не е достатъчно

По данни на Росавиация на борда на частния самолет, който се разби в Русия, се е намирал шефът на групата "Вагнер" Евгений Пригожин. Твърди се, че всички десетима пътници са загинали. Много неща обаче остават неясни - включително дали Пригожин действително е мъртъв.

В сряда вечерта в Тверска област се разби частен самолет, за който се твърди, че е принадлежал на шефа на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин. Според съобщенията на борда са били десет души: седем пътници и трима членове на екипажа. По данни на агенция ТАСС самолетът е пътувал от Москва за Санкт Петербург. Няколко минути след излитането контактът с екипажа е прекъснал.

След катастрофата Росавиация официално потвърди, че на борда на самолета е бил и ръководителят на наемническата групировка "Вагнер". И други източници заявиха, че Пригожин и неговият близък довереник Уткин са били на борда, когато самолетът се е разбил.

Сравнително бързо стана известно, че името на Пригожин е фигурирало в списъка на пътниците за полета с частния самолет. Каналът в Telegram "Grey Zone", който е близък до групата "Вагнер", пръв съобщи, че Пригожин е загинал при катастрофата. Засега обаче няма официално потвърждение или ясни доказателства за смъртта на Пригожин. Фактът, че името му е фигурирало в списъка с пътниците, се възприема от мнозина като потвърждение, че Пригожин действително е бил на борда. Все още обаче няма официално потвърждение, че той е загинал при катастрофата.

Твърди се, че на борда на самолета е имало експлозия, в резултат от което телата са силно обгорени. От групата "Вагнер" отправят обвинения, че става дума за атентат, "извършен от предатели на Русия". Разпространяват се и съобщения, че самолетът е бил свален от руската противовъздушна отбрана, пише DW.

Американският институт за изследване на войната пише по повод предполагаемата смърт на Пригожин, че заповедта вероятно е била дадена от президента Владимир Путин, съобщават медии.

Снимка: БГНЕС