Лукашенко: Не мога да си представя Пригожин да е бил убит по заповед на Кремъл

"Пригожин на два пъти игнорира изразени от мен тревоги", каза беларуският президент

25.08.2023 | 19:50 Редактор: Михаела Димитрова
Лукашенко: Не мога да си представя Пригожин да е бил убит по заповед на Кремъл

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че не може да си представи руският президент Владимир Путин да е дал заповед за убийство на наемническия предводител Евгений Пригожин, предаде Франс прес.

Изявлението на Лукашенко е свързано със слухове, появили се в медийното пространство, че Пригожин е бил убит по заповед на Кремъл.

В сряда бе съобщено, че Евгений Пригожин е в списъка с пътници на самолет, разбил се в руската Тверска област. "Познавам Путин. Той е разсъдлив и много спокоен човек. Не мога да си представя Путин да е направил нещо подобно", каза Лукашенко, цитиран от беларуската новинарска агенция БелТА.

Кремъл опроверга слуховете, че стои зад смъртта на Пригожин, като ги окачестви като "спекулации". "Това е абсолютна лъжа", каза по този въпрос говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Беларуският президент изигра ролята на посредник при постигането на сделката, която сложи край на бунта на Пригожин и на бойци от ръководената от него частна военна компания "Вагнер" в края на юни.   

Лукашенко каза още, че след бунта е предупредил Пригожин да внимава с оглед възможна заплаха за живота му и че е настоял бойците от "Вагнер" да останат в Беларус, предаде Ройтерс.

"Пригожин на два пъти игнорира изразени от мен тревоги във връзка с възможна заплаха за живота му", каза още Лукашенко, цитиран от БТА.

Снимка: БГНЕС