Украйна: Освободихме Работино - най-трудната линия на руската отбрана

Силите ни ще започнат да напредват по-бързо, каза един от командирите

28.08.2023 | 13:00 Редактор: Вяра Димова
Украйна: Освободихме Работино - най-трудната линия на руската отбрана

Украйна официално обяви, че е освободила селището Работино в хода на контранастъплението си срещу руските позиции в Запорожие, пише Reuters. Украинската армия още миналата седмица публикува снимки как нейните сили са издигнали националния флаг в стратегическото селище, но уточни, че все още се извършват операции по прочистване.

Украинските сили вярват, че са пробили най-трудната линия на руската отбрана на юг и че сега ще започнат да напредват по-бързо, заяви пред Reuters миналата седмица командир, който поведе войските в Работино. "Работино е освободено", заяви заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.

Селището е на 10 км южно от фронтовия град Орехов в Запорожска област на важен път към Токмак, окупиран от Русия още в началото на нашествието пътен и железопътен център.

Превземането на Токмак ще би било огромен успех, тъй като украинските войски натискат на юг към Азовско море във военна кампания, която има за цел да раздели руските сили след пълномащабното нахлуване на Москва през февруари 2022 г. Маляр заяви пред украинската телевизия, че войските на Киев, които започнаха контранастъплението си в началото на юни, сега се придвижват на югоизток от Роботине и на юг от близката Мала Токмачка, предаде "Фокус".

Успехът на Украйна в превземането на Работино, който Русия не е потвърдила, следва медийни съобщения за среща този месец на висши военни началници на НАТО и висш генерал на Украйна за пренастройване на военната стратегия на Украйна.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 1
Дядо Слави
преди 8 месеца
Година и половина чета за украинските успехи. Вероятно са стигнали до Египет Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Тон
преди 8 месеца
Какво се освободили не ни засяга,и така се набутахме с вас! Сигнализирай за неуместен коментар