Тръмп изпревари с 40% Рон ДеСантис на първичните избори в Републиканската партия

Проучването установи, че половината от респондентите републиканци, са били по-отворени към кандидатурата на ДеСантис

26.08.2023 | 10:19 Редактор: Михаела Димитрова
Тръмп изпревари с 40% Рон ДеСантис на първичните избори в Републиканската партия

Доналд Тръмп води на Рон ДеСантис с близо 40 процента в надпреварата за президентската номинация на Републиканската партия, дори след като отказа да участва в дебата с губернатора на Флорида и другите претенденти, показва анкета на Reuters/Ipsos.

Проучването установи, че половината от респондентите републиканци, които са проследили първия дебат на партията в сряда, са били по-отворени към кандидатурата на ДеСантис - добра новина за кампания, залагаща на събитието, повишавайки неговия профил след летния спад в проучванията на общественото мнение.

Но и показа, че ДеСантис остава на далечното второ място с 13% подкрепа от респондентите републиканци, докато Тръмп, бившият президент, имаше 52%, малко повече от 47%, които получи в проучване на Reuters/Ipsos в началото на август, предаде "Фокус".

ДеСантис и седем други републикански надежди участваха в дебата в Милуоки, докато предварително записано интервю на Тръмп с консервативния коментатор Тъкър Карлсън, публикувано едновременно в X, по-рано известен като Twitter, имаше за цел да отклони зрителите.

Тръмп заяви преди дебата, че не вижда политическа полза от участието си, като се има предвид огромната му преднина в социологическите проучвания, въпреки обвиненията му в четири отделни наказателни дела. Резултатите от анкетата на Reuters/Ipsos изглежда потвърждават това.

Докато ДеСантис беше в центъра на дебата, той беше засенчен през голяма част от бурното двучасово събитие от технологичния предприемач Вивек Рамасвами, който се сблъска с бившия посланик на ООН Ники Хейли и други кандидати.

Все пак около половината от анкетираните републиканци казват, че е по-вероятно да подкрепят ДеСантис въз основа на това, което са чули на дебата. Около четирима от 10 републиканци казват, че е по-вероятно да подкрепят Рамасвами или Хейли въз основа на дебата.

В хипотетичен двубой между президента Джо Байдън, демократ, и Тръмп, по-голямата група респонденти, включително демократи и независими, бяха попитани кого биха избрали, "ако изборите за президент се проведат днес“.

Тръмп има 38% срещу 32% на Байдън. Останалите казват, че не са сигурни, няма да гласуват или биха избрали някой друг.

Снимка: БГНЕС