Зеленски: Украйна е решена да си върне Крим, няма да се откажем и от Харков, и от Донбас

Зеленски обяви бъдещите икономически планове за Крим под украинско управление

23.08.2023 | 22:00 Редактор: Искра Ангелова
Зеленски: Украйна е решена да си върне Крим, няма да се откажем и от Харков, и от Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски изрази решимостта си да сложи край на руската окупация на Крим, като подчерта ангажимента Украйна да възстанови контрола над всички окупирани територии, съобщи "Киев Индипендънт".

Обръщайки се към международна конференция в Киев, посветена на Крим, Зеленски заяви: "Крим ще бъде деокупиран, както всички останали части на Украйна, които все още са под властта на окупатора". Той подчерта, че украинските сили напредват с контранастъплението си, въпреки че напредъкът е постепенен поради руските минни полета и укрепени позиции.

Русия анексира Крим през 2014 г. - ход, до голяма степен непризнат в международен план, и разшири окупацията си до части от Южна и Източна Украйна с пълномащабна инвазия през 2022 г. От началото на юни контраофанзивата на Украйна се сражава с тези руски окупации, като среща твърда съпротива.

В последните доклади се вижда, че служители на САЩ и други западни държави отбелязват военното позициониране на Украйна като потенциален неуспех. Те предполагат, че Украйна е разположила много войски на по-малко стратегически места, особено в източната част на страната. В отговор на тези наблюдения Зеленски изрази загриженост относно възможната уязвимост на градове като Славянск, Краматорск и Харков, ако войските бъдат преместени. Той подчерта: "Няма да се откажем нито от Харков, нито от Донбас, нито от Павлоград, нито от Днепър".

Русия запазва позицията си по отношение на Крим, като го използва като база за изстрелване на ракети по украински територии. Страната защитава окупацията си, позовавайки се на референдума, проведен след инвазията, за който се твърди, че е показал желанието на кримския народ да се присъедини към Русия. Този референдум обаче не е признат в световен мащаб, припомня БГНЕС.

Зеленски обяви бъдещите икономически планове за Крим под украинско управление, като заяви, че полуостровът ще бъде интегриран в световната икономика. Президентът спомена за иницииране на споразумения с компании, сред които Ryanair, Vodafone, Nokia и EPAM, които желаят да инвестират в Крим след изтеглянето на Русия.

В символ на напредъка си украинските войски отпразнуваха малка победа, като издигнаха националния си флаг в Роботин, разположен в южната част на Запорожка област. Основната цел на армията е да си възвърне ключовия южен град Мелитопол, затвърждавайки позицията си срещу руското нахлуване през 2022 г.

Снимка: БГНЕС