Пригожин: "Вагнер" прави Русия по-велика на всички континенти, а Африка - по-свободна (+ВИДЕО)

По думите му неговите военни провеждат разузнавателни и издирвателни акции

22.08.2023 | 09:49 Редактор: Елеонора Танева

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин направи първо видеообръщение след неуспешния опит за бунт в Русия. Става ясно, че той се намира  в Африка, съобщи Би Би Си.

Видеото, публикувано в каналите на Telegram, свързани с наемническата групировка "Вагнер", показва Пригожин в бойно снаряжение, който казва, че групировката прави Африка "по-свободна". Смята се, че "Вагнер" разполага с хиляди бойци на континента, където има доходоносни бизнес интереси.

Във видеото Пригожин казва, че "Вагнер" проучва полезни изкопаеми, както и че се бори с ислямистки бойци и други престъпници.

"Ние работим. Температурата е +50°С - всичко е както трябва. ЧВК "Вагнер" провежда разузнавателни и издирвателни акции, прави Русия още по-велика на всички континенти, а Африка - още по-свободна. Справедливост и щастие за африканския народ, ние превръщаме живота в кошмар за ИДИЛ ("Ислямска държава"), "Ал Кайда" и други бандити", казва Пригожин в записа на изявлението.

Той казва, че "Вагнер" набира хора и групата ще продължи да изпълнява поставените задачи - "дадохме обещания, че ще успеем".

Войниците на Пригожин са внедрени в страни, включително Мали и Централноафриканската република (ЦАР), където правозащитни организации и ООН ги обвиняват в извършване на военни престъпления, уточнява БГНЕС.

Миналия месец Обединеното кралство наложи санкции на двамата ръководители на операциите на "Вагнер" в ЦАР, като ги обвини в изтезания и убийства на цивилни. САЩ обвиняват бойците на "Вагнер" и в обогатяване чрез незаконни сделки със злато на континента.

Миналия месец Пригожин беше сниман да се ръкува с посланик Фреди Мапука, съветник на президента на ЦАР в Санкт Петербург по време на срещата на върха Африка-Русия. Откакто оглави краткотрайния бунт през юни, който продължи само 24 часа, Пригожин не се появява в публичното пространство.

Снимка: Кадър Youtube