Западните Балкани се обединиха за Украйна, премиерът Денков проведе важни срещи

Основната тема на разговорите на българския министър-председател е приемането ни в Шенген

22.08.2023 | 08:37 Редактор: Тодор Петров
Западните Балкани се обединиха за Украйна, премиерът Денков проведе важни срещи

Няколко срещи на върха се проведоха в Атина. Министър-председателят Николай Денков е провел среща с президента на Молдова Мая Санду и с румънския премиер Йон-Марчел Чолаку. Основната тема на разговорите е приемането в Шенгенското пространство. 

Според българския премиер премахването на границите между България и Гърция, както и между България и Румъния би освободило ресурс за още по-добра охрана на външната граница на Европейския съюз - тази между България и Турция.

Лидерите на Западните Балкани заседават в гръцката столица. Дипломатите на 10 страни от Югоизточна Европа, както и украинският президент Володимир Зеленски излязоха със съвместна декларация в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. 

В документа се посочва, че подкрепата на лидерите за формулата за мир на украинския президент, както и за усилията на Общото събрание на ООН за постигане на траен мир в Украйна. Бяха единодушни и за спешната нужда от ускоряване на пътя на страните от Западните Балкани към Европейския съюз. Според лидерите Украйна и Молдова трябва да бъдат включени като пълноправни членове на европейското семейство.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис проведе частна среща в резиденцията си с Влолодимир Зеленски, който пристигна в страната в условия на изключителна секретност.

Снимка: БГНЕС