Мицотакис домакинства среща за разширяването на ЕС, Зеленски беше сред гостите

Албанският президент не уважи поканата и не присъства на неформалната вечеря

22.08.2023 | 07:26 Редактор: Елеонора Танева
Мицотакис домакинства среща за разширяването на ЕС, Зеленски беше сред гостите

По повод приключването на 20-годишната сесия на "Европейски съюз - Западни Балкани" и "Солунска декларация" гръцкият премиер Кириакос Мицотакис покани лидерите на Западните Балкани и държавите членки на ЕС в Атина на неофициална вечеря, посветена на разширяването и европейското бъдеще на региона.

На неофициалната вечеря беше украинският президент Володимир Зеленски, който по-рано проведе разговори на четири очи с Мицотакис.

Гости на гръцкия премиер бяха също председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, информира кореспондент на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Сърбия и Черна бяха бяха представлявани от президентите Александър Вучич и Яков Милатов. Северна Македония и Косово - от министър-председателите Димитър Ковачевски и Албин Курти. Босна и Херцеговина - от председателя на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Боряна Кристо.

Албания, която беше поканена на президентско ниво, не бе представена. Отношенията между Гърция и Албания се влошиха след ареста на кмета на Химара - Фредис Белерис. Причината на ареста беше разследване на купуване на гласове. Той бе законно избран за кмет, същият е албански грък и защитава интересите на гръцкото малцинство там.

В дискусията участваха лидерите на страните от региона, които са членки на ЕС - министър-председателите на България Николай Денков, на Хърватия - Андрей Пленкович и на Румъния Йон-Марсел Чолаку. 

Лидерът на Словения не успя да присъства поради щетите, които страната понесе от наводненията. 

Снимка: БГНЕС