Гърция ще обучава украински пилоти за самолетите F-16

Компании изразиха готовност да транспортират жито от Украйна по нови маршрути

21.08.2023 | 22:45 Редактор: Вяра Димова
Гърция ще обучава украински пилоти за самолетите F-16

Украинският президент, който е на официална визита в Атина, разговаря с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за перспективата в двустранните отношения. Володимир Зеленски ще присъства по-късно тази вечер на форума - среща на лидерите на Европейския съюз и ръководителите на страните от Западните Балкани, която се провежда в Атина.

Президентът на Украйна благодари за подкрепата от страна на Атина за европейската перспектива на Киев, както и помощта, която Гърция е готова да окаже за присъединяването на Украйна към НАТО. Атина поема ангажимент да обучава украински пилоти за самолетите F-16.

Стана ясно, че гръцки компании са в готовност да транспортират украинско жито по нови маршрути. Киев и Атина ще си сътрудничат по осигуряване на мир и сигурност в района на Черно море, заяви президентът Зеленски.

Премиерът Мицотакис потвърди, че Гърция ще оказва помощ - военна и хуманитарна - на Киев в синхрон с двустранни споразумения. Гърция пое ангажимент да участва във възстановяването на град Одеса, където живеят много украинци от гръцки произход, информира БНР.

Двамата лидери заклеймиха агресията на Русия. В момента се провежда срещата на украинския президент с президента на Гърция Катерина Сакеларопулу. След това започва срещата на лидерите на Европейския съюз с ръководителите на страните от Западните Балкани.

Снимка: БГНЕС