"Това е кървава баня": Десетки умират в съперничество между две наркобанди в Марсилия

От началото на годината във войната на бандите са загинали 36 души

21.08.2023 | 07:22 Редактор: Михаела Димитрова

Кърваво съперничество между две наркобанди в Марсилия на средиземноморското крайбрежие на Франция е отнело живота на десетки хора тази година. Дръзките нападения в някои от случаите са били дело на тийнейджъри, съобщава АФП.

Двете банди - "Йода" и "ДЗ Мафия", се борят за контрол върху пазара на наркотици в известните северни квартали на втория по големина френски град. От началото на годината във войната на бандите са загинали 36 души. С това броят на жертвите се е увеличил с пет повече, отколкото през цялата 2022 година.

"Това е кървава баня", заяви още през април държавният прокурор на града Доминик Лоренс. Оттогава насам се наблюдава нов скок на убийствата, като само през последния месец са убити 12 души.

Последната мишена беше 30-годишен мъж, застрелян във вторник вечерта с автомат "Калашников" в северната част на Марсилия. Двете банди стоят зад 80% от общо 68-те свързани с банди убийства или опити за убийства в Марсилия през тази година, добави Лоренс. Някои от жертвите и извършителите са тийнейджъри, като например 17-годишен младеж, пребит до смърт от 30 нападатели в сграда в Марсилия, известна като "La Paternelle". Убийството беше излъчено на живо в приложението за съобщения Snapchat.

Според полицейските власти, докато преди убийствата, свързани с търговията с наркотици, са били главно във връзка с разширяване на територията като например превземане на място за търговия, сега те са предимно за всяване на ужас у съперниците. Докато преди бандите са наемали квалифицирани специалисти за убийствата, сега наемането на убийци е станало нещо обичайно - "не по-различно от наемането на пазач", споделя полицейският префект Фредерик Камелери.

В началото на април полицията арестува 18-годишен младеж, заподозрян в убийството на 15-годишния Джибрил и 16-годишния Каис. Матео казал на полицията, че е събрал общо 200 000 евро като заплащане за поръчкови убийства. Изглежда, че кандидати не липсват, въпреки че от пролетта насам полицията е арестувала 17 предполагаеми членове на пет екипа от наемници.

"Някога полицията получаваше шест месеца спокойствие, след като арестуваше екип от убийци, но това приключи", каза Камилери.

От началото на годината силите на реда са конфискували 740 оръжия, включително 62 автомата, което е с 24% повече от 2022 г. Освен това са арестували 1144 дилъри на наркотици в Марсилия, което е с 26% повече, намалили са броя на местата за сделки със 70 от 2021 г. насам и са конфискували престъпни активи на стойност 12 млн. евро, предаде БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен заяви, че през следващите дни ще изпрати полицейското подразделение CRS 8, специализирано в ситуации с насилие в градовете. В четвъртък той обясни, че в продължение на една седмица звеното ще удари възможно най-силно местните мрежи, особено местата, където те се занимават с търговия.

При посещението си в Марсилия през юни президентът Еманюел Макрон обяви мерки срещу неравенството в училищното образование в Марсилия, което, според него, улеснява набирането на младежи в града за наркобанди, и срещу бедността в бедняшките квартали.

"Ние сме заложници тук", каза един от жителите на Марсилия на президента по време на посещението му. "Страхуваме се да излезем през нощта, всички искат да напуснат", добави тя.

Снимка: БГНЕС