Франция с 413 млрд. евро военен бюджет заради войната в Украйна

Новият бюджет за периода 2024-2030 г. е с над една трета по-голям от последния план

13.07.2023 | 23:05 Редактор: Михаела Кирилова
Франция с 413 млрд. евро военен бюджет заради войната в Украйна

Парламентът на Франция одобри увеличение на военните разходи в размер на няколко милиарда евро до края на това десетилетие, предизвикано от войната на Русия в Украйна и нарастващите глобални заплахи. 

Президентът Еманюел Макрон настоя за по-голям бюджет в размер на 413 милиарда евро, което е най-значителното увеличение на военните разходи от половин век. Парите ще отидат за модернизиране на ядрения арсенал на Франция, за разузнаването и разработването на повече оръжия с дистанционно управление. 

Макрон заяви, че увеличението е необходимо, за да се гарантират "нашата свобода, нашата сигурност, нашия просперитет, нашето място в света".

Министърът на отбраната Себастиен Лекорну го сравни приемането на бюджета с натиска на Франция през 60-те години на миналия век да разработи ядрени оръжия, превръщайки страната в една от най-големите военни сили в света.

Новият военен план включва удвояване на броя на военните резервисти и засилване на киберотбраната. Предвижда се и увеличаване на капацитета за производство на оръжия както за подпомагане на Украйна, така и за поддържане на адекватното снабдяване на френската армия. 

Новият бюджет за периода 2024-2030 г. е с над една трета по-голям от последния план за военни разходи от 295 милиарда евро за 2019-2025 г.

Центристкият съюз на Макрон няма мнозинство в нито една камара на парламента, но военните отдавна се оплакват от свиването на разходите за въоръжени сили, докато консервативните и крайнодесните партии са склонни да подкрепят инвестициите в отбраната, съобщи БГНЕС.

Снимка: БГНЕС