Празник под полицейска блокада: Франция отбеляза Деня на Бастилията, Индия е почетен гост

В няколко града забраниха пиротехническите средства

14.07.2023 | 14:01 Редактор: Юлиан Христов

Франция отбеляза националния си празник с въздушни демонстрации над Париж и грандиозен парад по случай Деня на Бастилията.

Над 100 000 полицаи са на пост, за да предотвратят нови безредици като избухналите след убийството на 17-годишен младеж.

Тази година почетен гост на парада е Индия. Индийският премиер Нарендра Моди наблюдава парада от ВИП трибуната заедно с френския президент Еманюел Макрон.

Около 240 индийски военнослужещи водиха марша по "Шанз Елизе". Следваха ги хиляди френски военни, а в традиционния полет в небето се включват индийски самолети френско производство.

Участници в парада са 5000 пехотинци, около 160 бойни машини и десетки са самолетите и хеликоптерите, демонстрирани от френските въоръжени сили.

Изборът на Индия за почетен гост идва в момент, когато Франция се стреми да засили сътрудничеството в борбата с измененията на климата и със стратегическия Индо-тихоокеански регион.

Годишнината от Френската революция както винаги се отбелязва с почитане на идеалите за ''свобода, равенство и братство''. Те обаче звучат изпразнени от съдържание за много жители на страната, които обитават занемарени квартали и са с произход от бивши френски колонии.

Общо полицаите, които са на крак от вчера и за празника днес са около 130 000. Само за Париж са около 10 хиляди. В няколко града забраниха пиротехническите средства, които протестиращи използваха срещу полицаи по време на размириците.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС