Най-малко 2000 повредени бизнеса във Франция, Макрон обеща помощ

Президентът ще прокара извънреден закон, за да ускори възстановяването на пострадали имоти

05.07.2023 | 17:59 Редактор: Михаела Димитрова
Най-малко 2000 повредени бизнеса във Франция, Макрон обеща помощ

Френското правителство обеща да помогне на хиляди пострадали бизнеси да се възстановят, докато безредиците се успокояват след дни на протести заради убийството на 17-годишния Наел Мерзук миналата седмица, пишат Bloomberg и Financial Times.

Най-малко 2000 бизнеса са били тежко повредени от метежниците, сочат първоначални данни на федерацията на френските работодатели Medef. Най-тежкият етап от сътресенията обаче изглежда е преодолян след няколко нощи на масирано полицейско присъствие в страната. Във вторник вечер са били извършени само 16 ареста спрямо връхната точка от 1300 миналия петък.

"Пикът, който преживяхме през първите вечери, е преминат", каза президентът Еманюел Макрон във вторник и добави, че възстановяването на реда сега е "основен приоритет".

На среща с над 200 кметове от засегнати общини във вторник следобед президентът заяви, че ще прокара извънреден закон, за да ускори възстановяването на пострадали имоти. Най-малко 5892 коли и 1105 сгради са пострадали при пожари в страната, съобщи министерството на вътрешните работи.

Повече по темата прочетете на Investor.bg.

Снимка: БГНЕС