Тридневен траур в Чернигов, повечето жертви са били на автобусна спирка

7 души загинаха, над 140 бяха ранени при руската атака

20.08.2023 | 08:22 Редактор: Елеонора Танева

В украиниския град Чернигов е обявен тридневен траур, след като 7 души, сред които шестгодишно дете, загинаха при руския ракетен удар срещу театър в северния украински град  вчера. Повечето жертви са били на спирка на градския транспорт, поясняват местните власти. Над 140 са ранените, като най-малко 25 души са настанени в болница. Междувременно министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников съобщи, че обучението на украински пилоти на Ф-16 вече е започнало.

В града е организиран щаб за ликвидиране на последствията от удара. Нанесени са щети на най-малко  60 къщи и други постройки. Разрушения има в около 500 апартамента. В памет на жертните в Чернигов бе обявен тридневен траур.

В късното си видеобръщение след посещението си в Швеция, президентът Володимир Зеленски заяви, че украинската армия не само ще получи бронирани машини от Швеция, но и ще започне да ги произвежда.

"Вече имаме споразумение с Швеция за производството на машините CV 90 в нашата страна. Трябва да намерим начини за собствено производство на всяка машина, която ни е нужна в момента. Освен това има пробив по отношение на изтребителите "Грипен". Нашите войници вече започват тестове с тях. Стъпка по стъпка се доближаваме до момента, в който "Грипен"-и ще полетят в нашето небе", каза Зеленски, цитиран от БНР.