Кулеба: Нямаме нужда от дългосрочни прогнози, а от оръжия с далечен обсег

Украйна не се притеснява от песимизма на Запада по отношение на целите на контраофанзивата си, коментира външният министър

20.08.2023 | 07:52 Редактор: Елеонора Танева

Украйна не се притеснява от песимизма на Запада по отношение на целите на контраофанзивата си. Това заяви външният министър Дмитро Кулеба в интервю за Politico.

"Не е необходимо да доказваме каквото и да било. Успехът ни ще възнагради оптимистите, като същевременно ще разруши репутацията на съмняващите се", каза Кулеба.

Той призова коментаторите да проявят предпазливост при "дългосрочни прогнози", а съюзниците да проявят по-голяма решителност при предоставянето на военна помощ.

"Това, от което се нуждаем обаче, са повече способности с далечен обсег, за да постигнем повече краткосрочни резултати", каза Кулеба, цитиран от БГНЕС.

Украинските пилоти започнаха да се обучават на изтребители F-16, произведени в САЩ, и провеждат тестове на шведски самолети "Грипен". Междувременно Украйна продължава да оказва натиск върху Германия и САЩ за предоставяне на ракетни системи с далечен обсег на действие.

На фона на призивите на Украйна за помощ някои западни анализатори се усъмниха в способността на украинската армия да изпълни основните цели на контранастъплението. На 18 август в. "Вашингтон пост" съобщи, че според американското разузнаване украинските сили няма да могат да достигнат Мелитопол тази година. Окупираният от Русия град в Запорожка област е важен логистичен център за руската армия.

Кулеба обаче се отърси от мрачния доклад.

"Приемаме подобни забележки с разбиране", заяви външният министър на Украйна и добави, че според неназовани официални лица, генерали и анализатори Украйна е трябвало да престане да съществува в рамките на три до десет дни през февруари 2022 г.