Владимир Чуков: Действията на Русия в Черно море застрашават националната сигурност на България

Москва иска да притежава все по-голяма част бреговете на Черно море, заяви арабистът

19.08.2023 | 22:17 Редактор: Елеонора Танева
Владимир Чуков: Действията на Русия в Черно море застрашават националната сигурност на България

България трябва да си даде сметка, че Русия иска да притежава все по-голяма част бреговете на Черно море. Нахлуването на руските кораби в изключителната икономическа зона на България може да се определи като агресия, тъй като в момента те стопират проучванията и сондажите за газ в Черно море заради учения. Това коментира арабистът Владимир Чуков пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Последните събития, които наблюдаваме в западната част на Черно море, са опасни за нашата национална сигурност. Всички тези действия ясно показват, че обстановката в Черно море се е променила", заяви Чуков.

То уточни, че сред турските военноморски сили се появи доктрина наречена "Синята родина", която се приема като опит за убеждение на лидерите, че морската територия е част от страната и суверенитета. 

По думите му по отношение на конфликта в Украйна също се усеща нюанса Саудитска Арабия – Обединени арабски емирства. 

"Това е така, защото руските пари, които бяха прогонени от Европа, отидоха в Близкия изток. ОАЕ се опитват да "играят играта" на принципа на добрите отношения с всички, което предизвиква сблъсък с регионалния конкурент Саудитска Арабия и със Запада", коментира Чуков.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.


2
5 rate up comment rate down comment 2
ПЕШО
преди 8 месеца
Сашо, първо си оправи правописа и тогава давай съвети за войната! Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 8
Сашо
преди 8 месеца
От кога говорим ,че войната трябва да спре с преговори?Даване на оръжие ,ще води до истощителна война и смърт! Сигнализирай за неуместен коментар