1/3 от износа на украинска пшеница е унищожен заради блокадата на Черно море

Русия е започнала атака и по пристанища на Дунав

19.08.2023 | 11:30 Редактор: Юлиан Христов
1/3 от износа на украинска пшеница е унищожен заради блокадата на Черно море

Усилията на Кремъл да парализира украинските хранителни доставки се увенчават с успех, като една трета от износа на пшеница в страната е унищожен, след като черноморските пристанища на Украйна бяха ефективно блокирани миналия месец, съобщава Bloomberg.

Спадът бележи значителен неуспех за икономиката на Украйна и глобалната продоволствена сигурност, дори и с подкрепата на Европейския съюз (ЕС) в размер на 1 млрд. евро за изграждане на алтернативни маршрути от началото на руската инвазия. Тази седмица САЩ заявиха, че работят с европейските си партньори, за да поддържат износа на зърно, разчитайки на реки като Дунав и други пътища, след като преминаването по море е станало опасно.

"Ключовият въпрос са речните пристанища", коментира Евгения Слепцова, старши икономист в Oxford Economics. Но увеличаването на обемите чрез тях може да се окаже трудно, тъй като "сега Русия започна да бомбардира Измаил и Рени", две пристанища по поречието на Дунав, които бяха атакувани по-рано тази седмица.

Повече по темата четете в investor.bg.

Снимка: БГНЕС


2
2 rate up comment rate down comment 0
Ад
преди 8 месеца
Интересно е как се опитват да накарат Русия да нападне Румъния и България зада пренесат войната тук понеже знаят че Китайците ще ги нападнат и се мъчат да пренесът всичко тук . Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Не се бойте
преди 8 месеца
Другото количество фураж бъкан с радиация и пестициди е за нас! Колко сте прости ЕС ВИ ТРОВИ НО ВИЕ ХВАЛИТЕ ЕС???? ЩО ЗА ДЕГРАДЪРЛЯК ТРЯБВА ДА СИ???РАЗБЕРЕТЕ ГО ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ ЕС ИСКАТ БЪЛГАРИТЕ ДА ИЗМРЪТ ТУК ЩЕ ПРАВЯТ СТЕНА ОТ БЕЖАНЦИ ГРАНИЧЕЩА С РУСИЯ Сигнализирай за неуместен коментар