Медицинска сестра влиза в затвора заради 7 убити бебета и опит за ликвидиране на други шест

33-годишната Луси Летби бе арестувана в петък, след като получи доживотен затвор

19.08.2023 | 13:39 Редактор: Юлиан Христов

Медицинска сестра във Великобритания беше призната за виновна за убийството на седем бебета и опит за убийството на още шест. Очаква се тя да стане третата жива жена с доживотна присъда на Острова.

33-годишната Луси Летби бе арестувана в петък, след като бе осъдена за "добре планирано и хладнокръвно" убийство на 5 недоносени момчета и 2 новородени момичета, както и за опит за убийство на още 6 бебета в родилното отделение на болница в Северозападна Англия между юни 2015 и юни 2016 година.

Преди това в родилното отделение на болницата е имало по-малко 3 смъртни случая годишно.

Процесът, започнал през октомври миналата година, е най-дългото дело за убийство в Обединеното кралство. От Кралската прокуратура заявиха, че Летби се е грижила много внимателно, за да скрие действията си от своите колеги в отделението. 

"На Луси Летби бе поверена грижата за някои от най-уязвимите бебета. В нейните ръце, безобидни вещества като въздух и мляко, и лекарства като инсулин, станаха смъртоносни", каза прокурорът Паскал Джоунс. 

Министрите поръчаха независимо разследване за това как Летби е успяла да осъществи ужасяващия си план, но остава въпросът дали бебетата е можело да бъдат спасени, ако ръководството на болницата е действало по-навреме. Един от лекарите, първи изразили съмнения в действията на Летби, сподели, че от ръководството на болницата са го накарали да се извини на сестрата. 

"Педиатър съм от 1992 година и никога не бях виждал нещо подобно. Всъщност, първоначално си помислих: "Добре, че Луси е тук", понеже тя е много добра в справянето с кризисни ситуации", каза педиатърът в болница "Графинята на Честър" д-р Рави Джаяран. 

Извън съда родителите на жертвите казаха, че справедливостта е възтържествувала, но никаква присъда няма да премахне изключителната болка, гняв и страдание, през които всички е трябвало да преминат.

Очаква се в понеделник Летби, която отказва да присъства на обявяването на размера на наказанието, да стане третата жива жена в Обединеното кралство, получила доживотен затвор.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 3
мдда
преди 8 месеца
Защо ги публикувате тук тези "англо-пакистански" фейкове? Сигнализирай за неуместен коментар