Украинският батальон "Азов" се връща на бойното поле

През май 2022 г. защитниците на Мариупол попаднаха в руски плен след близо тримесечни боеве

17.08.2023 | 17:13 Редактор: Юлиан Христов
Украинският батальон

Легендарният батальон "Азов", който през пролетта на 2022 г. защитаваше металургичния завод "Азовстал" в Мариупол, се завръща на бойното поле. Войниците от отряда се сражават близо до Кремина в Луганска област, съобщи "TVP World".

"Азов" държи позиции на фронта и нанася значителни загуби на противника. Преди два дни артилерийските части на "Азов" са унищожили руско минохвъргачно подразделение и инженерна машина, каза служител на Националната гвардия.

През май 2022 г. защитниците на Мариупол попаднаха в руски плен след близо тримесечни боеве в обсадения завод "Азовстал" в Мариупол. На 21 септември, в рамките на размяната на военнопленници с Русия, украинските власти успяха да освободят 215 военнослужещи, включително командири на отбраната на Мариупол и "Азовстал", припомня БГНЕС.

Петима офицери от "Азовстал" бяха отведени в Турция и трябваше да останат там до края на войната. Това беше част от договорка с Русия, в която важна роля трябваше да изиграе турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

След като Турция позволи на командирите на "Азов" да се върнат в родината си, Кремъл обвини Киев и Анкара, че са нарушили споразумението.

Снимка: БГНЕС