Подоляк: Саркози е съучастник на Путин, Крим и Донбас са безусловна територия на Украйна

"Няма нови територии на Русия", заяви съветникът на ръководителя на украинската президентска администрация

17.08.2023 | 14:40 Редактор: Искра Ангелова
Подоляк: Саркози е съучастник на Путин, Крим и Донбас са безусловна територия на Украйна

Президентът на Франция (2007 - 2012 г.) Никола Саркози е пряк съучастник в дългогодишното престъпление на Русия срещу Украйна. Това заяви съветникът на ръководителя на украинската президентска администрация Михайло Подоляк, цитиран от РБК-Украйна.

В интервю за Le Figaro Саркози призова за "компромиси" за прекратяване на войната в Украйна. Според него Крим е бил руска територия до 1954 г. и мнозинството от кримчани "винаги са се чувствали руснаци" и затова "всяка крачка назад е илюзорна".

По-специално той предложи провеждането на "референдум под строгия контрол на международната общност", за да "утвърди сегашното състояние" на полуострова.

Както отбеляза Подоляк, думите на Саркози за пореден път са разкрили една от причините за днешната война, а именно "насърчаването от западните лидери на престъпните планове на диктатора Владимир Путин за завземане на чужди земи".

"Поощряването на Саркози е пряко съучастие в дългосрочно престъпление. Невъзможно е да се насърчават престъпниците с фразите "земя в замяна на мир", добави Михайло Подоляк, цитиран от "Фокус".

"Няма "нови територии на Русия", няма руско право на така наречените "референдуми", няма културни или езикови особености, е можете да търгувате с територии на други хора, когато сте приятели с престъпници, Крим и Донбас бяха и са безусловна територия на Украйна. И съответно единственият начин наистина да се спре войната е връщането на международното право на тези територии. Което означава само едно: Русия трябва да загуби. По-малко провокации, по-малко противоречиви изявления, по-малко насърчаване на престъпността", добави Подоляк.

Съветникът на ръководителя на канцеларията на президента отбеляза, че през 2023 г. е невъзможно да се повтори "опитът на Саркози“, който "съзнателно участва в престъпен заговор за завладяване на териториите на Украйна от Русия с последващо организиране на геноцид и война".

Снимка: БГНЕС