Путин нареди: Руските държавни служители ще карат само "Лада" и "Москвич"

Трябва да положим усилия за развитието на руските марки, настоя президентът

17.08.2023 | 11:29 Редактор: Тодор Петров
Путин нареди: Руските държавни служители ще карат само

Президентът на Русия Владимир Путин полага усилия да ликвидира търсенето на висококачествени коли западно производство, посочва АРД. Цитирани са негови думи от скорошно изказване: Министерствата помолиха да имат право и занапред да купуват западни автомобили. Обясних, че това е абсолютно изключено, и че всички държавни служители в страната трябва да карат руски автомобили. Това ще бъде по-скромно, всъщност дори е добре.

Всички чиновници трябва да разберат, че ние трябва да положим усилия за развитието на руските марки, на руските автомобили и на другите руски продукти, казва още Путин.

За целта от първи август бе въведен следният инструмент: от двойно до четворно увеличение на т.нар. такса „рециклиране“ за вносните автомобили. Това може да обясни и рекордното търсене от последните месеци. Таксата ще се изчислява наред с другото и според кубатурата. В допълнение към митата и данъците за колата ще трябва да се плащат по още между 3000 и 10 000 евро. Вероятно поради това много руснаци са избързали с покупките на нови западни автомобили.

Но понеже тази нова такса няма да важи за руските автомобили, марки като "Лада" и "Москвич" ще имат възможност да разширят пазарния си дял, пише DW. През юли в Русия са били продадени 500 000 коли, почти една трета повече, отколкото за същия период на миналата година. Лидер на пазара остава фирмата АвтоВАЗ, който с "Лада Гранта" и "Лада Веста" заема първите две места в списъка с най-продаваните автомобили. Всяка трета новозакупена кола е "Лада".

Спирането на производството в завода заради недостиг на автомобилни части е преодоляно, съобщи не без задоволство по руската държавна телевизия Андрей Карагин, шефът на монтажа в АвтоВАЗ. Извън "Лада" на първите две места и двата модела "Нива" в първата десетка, останалите фаворити са само на китайски производители.

Снимка: БГНЕС