Легендата "Москвич" се завръща на поточните линии

Путин обяви, че руснаците трябва да се гордеят с промишленото си наследство 

26.05.2022 | 10:19 Редактор: Тодор Петров
Легендата

За последно произвеждан преди двадесетина години, "Москвич" е напът да се завърне на поточните линии, заради напускането на Русия от страна на западните автомобилостроители.

Когато Renault обяви, че се изтегля от Русия, кметът на Москва Сергей Собянин потри ръце. Той още тогава заяви, че ще национализира завода в столицата, който едно време произвеждаше именно "Москвич", за да възроди "легендарната" марка.

Руснаците са разделени по въпроса за възраждането на една марка, която според мнозина принадлежи само на миналото.

След масовото напускане на западните компании президентът Владимир Путин обяви, че руснаците трябва да се гордеят с промишленото наследство на страната си. Той допълни, че местната производствена база трябва да бъде разширена.

От поточните линии на завода в Москва, който започва да работи през 1946 г. и беше закрит през 2001 г., десет години след разпада на Съветския съюз, са слезли десетки модели на "Москвич", предаде БТА.

По време на най-големия разцвет на производството през 70-те години, хората редовно трябваше да чакат с години, за да се сдобият с жадуваната кола. А един от най-популярните модели - "Москвич 412", през 1975 г. струваше около 5000 рубли при средна месечна заплата от 150 рубли.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК