"На крачка от фатален глад": Над 6 млн. души страдат от остра липса на храна в Судан

Над 4 млн. души са били разселени от кризата

12.08.2023 | 12:37 Редактор: Вяра Димова

Конфликтът в Судан е докарал над 20 млн. души до остра липса на храна, като 6,3 млн. от тях са "на крачка от фатален глад", заявиха от Световната продоволствена програма към ООН.

"Около 42% от населението на Судан вече е изпаднало в състояние на глад; 6,3 милиона от тях са класифицирани като изпитващи недостиг на храна в категории 3 или 4 по IPC (Интегрирана класификация на фазите на продоволствена сигурност), само на крачка от глада", заяви Еди Роу, директор на програмата за Судан, на брифинг на ООН.

"От средата на април конфликтът продължава да се разпространява, а динамиката му става все по-сложна. Осигуряването на достъп до хората, които се нуждаят от животоспасяващи хранителни доставки, също стана по-трудно и все по-належащо", добави Роу, цитиран от БГНЕС.

От средата на април Судан е опустошен от сблъсъци между армията и Силите за бърза подкрепа, в които според местни медици са загинали повече от 3000 цивилни и са ранени хиляди. От началото на конфликта над четири милиона души са били разселени от кризата, според последните данни на агенцията на ООН за бежанците.

Ситуацията с продоволствената сигурност в страната е "дълбоко тревожна", заяви от своя страна Адам Яо, заместник-представител на Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

Снимка: БГНЕС