За Байдън Китай е бомба със закъснител: "Когато лошите имат проблеми, те правят лоши неща"

"Не искам да навредя на страната, но наблюдавам процесите", каза американският президент

11.08.2023 | 07:16 Редактор: Искра Ангелова
За Байдън Китай е бомба със закъснител:

Президентът на САЩ Джо Байдън зловещо нарече Китай "бомба със закъснител" и предупреди, че "лошите хора" могат да "правят лоши неща", съобщи Ен Би Си. Пълният контекст на заплашителната прогноза на Байдън не е ясен, въпреки че той отбеляза високата безработица и застаряващото население на Китай по време на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания.

"Когато лошите хора имат проблеми, те правят лоши неща", каза Байдън в дома на Марк Гилбърт, бивш посланик на САЩ в Нова Зеландия и Самоа, в Парк Сити, Юта.

80-годишният президент също така заяви, че иска да има "рационални отношения с Китай", като декларира: "Не искам да навредя на Китай, но наблюдавам процесите".

Американски служители се опасяват, че един ден китайският президент Си Дзинпин може да се опита да сложи край на фактическата независимост на Тайван със сила и да обедини острова с контролирания от комунистите континент.

Байдън е известен с това, че е по-откровен с аудиторията по време на набирането на средства. Демократът дори предизвика дипломатически спор с Пекин, като нарече Си "диктатор" на форум с финансови донори през юни, припомня БГНЕС.

Байдън е критикуван от републиканците, че не е предприел по-решителен подход към Китай по въпроси като износа на фентанил, който е причинил рекордно високи смъртни случаи от свръхдоза в САЩ. Химикалът с произход предимно от Китай уби около 75 хил. американци през 2022 г. - рекорд за всички времена, след като през 2021 г. причини смъртта на 71 хил. души, а през 2020 г. - около 58 хил.

Снимка: БГНЕС