Байдън посочи с пръст "републиканските екстремисти", Тръмп го обвини за действията на Русия и Китай

Президентът на САЩ говори за мерките относно климатичните промени

09.08.2023 | 07:34 Редактор: Тодор Петров
Байдън посочи с пръст

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви, че някои републикански екстремисти се опитват да отменят мерките относно климатичните промени, предприети от неговата администрация.

Държейки реч в Аризона, където обяви почти един милион акра около Гранд Каньон за нов национален паметник, Байдън каза, че неговото правителство е защитило повече земи от всяко друго от 60-те години на миналия век насам. Ограничаването на застрояването на земя на участък от близо 1 млн. акра (405 хил. хектара) близо до емблематичния Гранд Каньон на Аризона е ход, целящ да затвърди екологичните му политики в щата преди електоралната битка.

"Запазването на тези земи е добро не само за Аризона, но и за планетата. Добре е за икономиката. Добре е за душата на нацията", посочи Байдън, намеквайки за една от темите на кампанията си за преизбиране, предаде Ройтерс.

Аризона се превърна в ключов щат на бойното поле, към който кампанията на Байдън планира да се насочи с пари и персонал. Байдън спечели щата с по-малко от 1 процентен пункт през 2020 г., четири години след като бившият президент Доналд Тръмп спечели щата с 3,5 процентни пункта.

Самият Тръмп каза във вторник на събитие в Уиндъм, Ню Хемпшир, че е значително по-напред от други кандидати за президент през 2024 г. в социологическите проучвания. "Убиваме всички в анкетите. И просто не с малко", отбеляза той и добави, че е с "40-50 пункта" пред останалите републикански кандидати.

На същото събитие Тръмп посочи, че неговият наследник Джо Байдън "не може да бъде строг към Китай", твърдейки, че Байдън е получил много пари от азиатската страна и китайците "знаят твърде много" за него.

Тръмп също така критикува "нечестивия" Байдън за това, че е позволил на китайски дирижабли да летят над САЩ и над американски ядрени обекти, предаде БНР. Тръмп каза още, че страната е налагала "мир чрез сила" с него в Белия дом, добавяйки, че неговото правителство се е измъкнало от войни, Америка е била уважавана и че другите държави "не са си играли игри".

Той повтори, че руският президент Владимир Путин е видял ситуацията като момент на слабост на Вашингтон и след това е решил да влезе в Украйна, за което Тръмп твърди, че не би се случило с него като лидер на САЩ.

Снимка: БГНЕС