Китай към Русия: Ще запазим благосклонния си неутралитет спрямо войната

Двете страни са надеждни добри приятели и партньори, е заявил Ван И пред Лавров

08.08.2023 | 12:15 Редактор: Тодор Петров
Китай към Русия: Ще запазим благосклонния си неутралитет спрямо войната

Първият дипломат на Китай Ван И увери руския си колега Сергей Лавров, че Пекин ще запази благосклонния си неутралитет спрямо войната в Украйна. Това се случва един ден, след като китайска делегация участва в международните разговори за приключване на конфликта с участието на Киев и без това на Москва.

В телефонна дискусия в понеделник Ван И е подчертал, че Китай и Русия са "доверителни и надеждни добри приятели и партньори".

"По отношение на украинската криза Китай ще поддържа независима и безпристрастна позиция, ще има обективен и рационален глас, активно ще насърчава мирните преговори и ще се стреми да търси политическо решение при всеки международен многостранен повод", подчерта първият дипломат на Пекин, цитиран от китайското външно министерство и CNN.

Лавров оценява и приветства конструктивната роля, изиграна от Китай за политическото разрешаване на "кризата в Украйна, посочват още от китайското външно министерство в своя прочит на разговора в понеделник.

Преди преговорите в Джеда украинският външен министър Дмитро Кулеба нарече участието на Китай "супер пробив и историческа победа". Украйна и нейните западни съюзници отдавна изразяват надежда, че Китай и неговият лидер Си Дзинпин, самоопределящ се като приятел на руския президент Владимир Путин, могат да изиграят роля в тласкането на Москва към мир.

Китай продължи да укрепва своите икономическите, дипломатическите и военните връзки с Русия, въпреки нахлуването на Путин в Украйна, което Пекин никога не е осъдил. Пекин не изпрати делегация на предишни международни преговори в Дания през юни, въпреки опитите си да се позиционира като потенциален мирен посредник в конфликта през последните месеци, пише "Фокус".

Снимка: БГНЕС