Русия и Китай влязоха в дипломатически скандал

Причината е инцидент на руско-казахстанската граница

06.08.2023 | 22:50 Редактор: Михаела Кирилова
Русия и Китай влязоха в дипломатически скандал

В отношенията между Москва и Пекин избухна скандал заради инцидент на руско-казахстанската граница. Китайското посолство в Москва обвини руската страна в "жестоко и прекомерно прилагане на закона" и нарушаване на правата на китайските граждани, след като на петима от тях беше отказано влизане в Руската федерация. Демаршът на Пекин, който превърна обикновен граничен епизод в дипломатически скандал с голям обществен отзвук, дойде, след като инцидентът попадна в китайските медии и социалните мрежи. Напрежението между двете държави се появи на фона на срещата за Украйна, планирана без участието на Русия в Джеда, на която Китай се съгласи да присъства.

Поводът за скандала беше на пръв поглед дребен: отказ за влизане и анулиране на туристически визи на петима китайски граждани, които на 29 юли се опитаха да пътуват с автомобил от Казахстан за Русия през контролно-пропускателния пункт "Караузек" в Астраханска област.

Коментирайки епизода, китайското посолство в Москва направи изявление в официалния си акаунт в WeChat. В него се казва, че служителите на консулството на КНР са проучили видеозаписа, направен от китайските участници в инцидента, на който се вижда, че руските граничари са ги претърсвали в продължение на четири часа. Според изявлението служители на посолството на КНР вече са се срещнали с руското външно министерство, Федералната служба за гранична охрана, Федералната служба за сигурност и други ведомства във връзка с инцидента, за да представят пред руската страна, че "бруталното и прекомерно правоприлагане от руска страна е причинило сериозни щети на законните права и интереси на китайските граждани".

Версията, представена на китайските дипломати от руски официални лица, е, че според предварителните проверки причината за отказа за влизане е, че действителната дестинация на китайските граждани, които са искали да влязат в Руската федерация, не е съвпадала с тази, която са посочили при кандидатстването за виза. Руската страна изтъкна, че по този начин китайските граждани са нарушили руското законодателство. Въпреки това, въпреки получените разяснения, Пекин все пак побърза да обяви Москва за виновна.

Следва да се отбележи, че скандалът с китайските граждани съвпадна с решението на китайската страна да изпрати специалния пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей в Джеда за международна среща по въпросите на Украйна, на която руската страна не беше поканена, предаде БГНЕС.

Коментирайки това събитие, британският вестник "Файненшъл таймс" нарече участието на Пекин "победа както за украинците, така и за саудитците".

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Пен
преди 8 месеца