Путин даде управлението на корабостроенето на най-влиятелния банкер в Русия

"Обединена корабостроителна корпорация" изгражда атомни подводници, самолетоносачи и други военни кораби

10.08.2023 | 20:01 Редактор: Юлиан Христов
Путин даде управлението на корабостроенето на най-влиятелния банкер в Русия

Президентът на Русия Владимир Путин е поискал в четвъртък от държавната банка ВТБ да управлява най-големия руски корабостроител – държавното дружество "Обединена корабостроителна корпорация", заради финансовите му проблеми.

Решението на Путин на практика прехвърля контрола върху основните руски корабостроителни активи на базираната в Москва банка, която се управлява от Андрей Костин, един от най-влиятелните банкери в Русия през последните повече от две десетилетия, пише Ройтерс.

"Обединена корабостроителна корпорация" изгражда граждански плавателни съдове, както и атомни подводници, самолетоносачи и други военни кораби. Компанията управлява около 40 корабостроителници, проектантски бюра и ремонтни заводи в цяла Русия, в които работят 95 хил. служители.

Путин е коментирал пред директора на ВТБ на среща в Кремъл, предавана по телевизията, че подкрепя предложението на правителството за прехвърляне на дела, както и че има много финансови проблеми и „въпроси“ в корабостроителното дружество, които трябва да бъдат решени.

Повече по темата четете в Investor.bg.

Снимка: БГНЕС