ОАЕ искат среща между Зеленски и Путин, Байдън приветства новината

Инициативата е възникнала по молба на папа Франциск

09.08.2023 | 22:20 Редактор: Искра Ангелова
ОАЕ искат среща между Зеленски и Путин, Байдън приветства новината

Президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед планира да организира среща между украинския президент Володимир Зеленски и държавния глава на Руската федерация Владимир Путин в кулоарите на Конференцията на ООН за изменението на климата (COP28), съобщава изданието L'Orient-Le Jour, като уточнява, че събитието ще се проведе на 30 ноември в Дубай.

Според редакцията инициативата за организиране на срещата е възникнала по молба на папа Франциск в координация с няколко европейски държави. Кои точно - не се уточнява.

Според западни дипломати много европейски държави продължават да се свързват с Абу Даби, за да подкрепят инициативата, тъй като ОАЕ биха могли да използват геополитическата си позиция, за да осигурят прекратяване на огъня в Украйна. Целта на организирането на срещата е да започне диалог, който може да сложи край на войната в бъдеще.

"Папа Франциск приветства тази идея с голям ентусиазъм, особено след като той вече си сътрудничи с ОАЕ за приемането на "Документа за човешкото братство" по време на посещението си в Абу Даби през 2019 г., което му позволи да развие отношения на доверие с президент на ОАЕ“, цитира изданието думите на източник, близък до Ватикана.

Според неназован европейски дипломат президентът на САЩ Джо Байдън също е запознат с инициативата и я е приветствал, като е заявил, че е готов да предостави цялата необходима помощ за постигане на целите ѝ, пояснява "Фокус".

Инициативата на президента на ОАЕ потвърждава намерението на страната да се позиционира като ключов посредник на международната арена благодарение на своята "дипломатическа сръчност и способност да говори с всички играчи", заключава изданието. През 2022 година Зеленски обяви, че няма да преговаря с Русия, докато президентският пост се заема от Путин.

Снимка: БГНЕС