Жена почина след взрива край Москва, петима души са в критично състояние

Пострадалите са най-малко 56 души

09.08.2023 | 21:30 Редактор: Искра Ангелова
Жена почина след взрива край Москва, петима души са в критично състояние

Броят на пострадалите в резултат на силната експлозия тази сутрин в склад с пиротехника, в завод в руския град Сергиев Посад, на около 70 км североизточно от Москва, достигна най-малко 56 души, съобщиха местни служители, предадоха световните агенции.

Пет души са в критично състояние. Една служителка на завода е починала от раните си.

Руските власти съобщиха, че инцидентът е станал в склад на производителя на пиротехника "Пиро-Рос". Според първоначални данни причина за инцидента е неспазване на правилата за безопасност. Градската управа определя като причина за инцидента "нарушение на технологичния процес". Появилата се по-рано версия за предполагаема атака с дрон беше отхвърлена от властите, припомня БТА.

Потребители на социални медии по-рано спекулираха, че заводът, произвеждащ наред с други неща и оптическо оборудване за армията, може да е станал мишена на атака с дрон.

Снимки и видеа от мястото на инцидента показаха висок стълб дим, издигащ се в небето над завода. Пожарът вече е потушен, след като обхвана близо 50 кв. метра. Продължава издирването на хора под отломките. Околните сгради са понесли щети, а жителите им са евакуирани.

Районната администрация е обявила извънредно положение. Мярката е насочена към събиране, систематизиране и анализ на данните, съобщиха местните власти в канала си в Telegram, посочва ДПА.

Снимка: БГНЕС