2/3 от Словения е опустошена от наводненията, ЕК обеща €400 млн. за щетите

"Имаме добър пакет за подкрепа към страната", увери Урсула фон дер Лайен

09.08.2023 | 15:54 Редактор: Вяра Димова
2/3 от Словения е опустошена от наводненията, ЕК обеща €400 млн. за щетите

Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС, 100 милиона евро тази година и 300 милиона евро догодина, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като посети засегнатите от наводнения райони на Словения и разговаря със словенския премиер Роберт Голоб, съобщи словенската агенция СТА.

Това е само част от европейската помощ, от която Словения може да се възползва. Други 2,7 милиарда евро са на разположение по европейския инструмент за заеми и грантове за възстановяване след Ковид-19 NextGenerationEU, който Словения все още не е ползвала. Освен това съществуващите кохезионни фондове на обща стойност 3,3 милиарда евро могат да бъдат препрограмирани, за да подпомогнат усилията за възстановяване на страната след наводненията.

"Имаме добър пакет от незабавна, средносрочна и дългосрочна подкрепа за реконструкцията и възстановяването на Словения", каза Фон дер Лайен. Тя отбеляза, че времето е от решаващо значение и Словения трябва да представи предварителна оценка на щетите колкото се може по-скоро.

Наводненията, предизвикани от обилните валежи, които започнаха на 4 август, бяха определени от словенския премиер като най-тежкото природно бедствие от 30 години. Той каза, че щетите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а много хора останаха без жилища. Смята се, че общо шестима души са изгубили живота си заради бурите и наводненията в страната през последните дни, информира БТА.

Европейският съюз, НАТО и много европейски страни изпращат спешна помощ към Словения.

Във Ватикана папа Франциск каза, че се моли за жертвите на наводненията в Словения и Грузия и благодари на онези, които предоставят помощ, предаде Асошиейтед прес.

Снимка: БГНЕС