Щети за милиарди в Словения, бури в Полша, Литва и Латвия, опасен вятър в Румъния

Скандинавският полуостров също не е пощаден от лошото време

08.08.2023 | 13:58 Редактор: Вяра Димова

В Словения, както и в южните провинции на Австрия и в Североизточна Италия продължава борбата с последиците от наводненията. Словенският премиер Роберт Голоб каза, че материалните щети в страната му се очаква да достигнат няколко милиарда евро. Бедствия сполетяха и други региони на Европа. Преминават ураганни ветрове, засегнали част от Румъния. Държави от Евросъюза и НАТО помагат с техника и инженерни екипи.

Ветровете в Румъния достигнаха 100 км/ч. Изкоренени са дървета. Унищожени са покриви и навеси. 50 селища в окръг Галац останаха без ток. На места почти изцяло е унищожена реколтата.

Силни бури спряха електричеството за хиляди домакинства в Полша. Стихиите с проливни дъждове обхванаха и трите балтийски републики. В Естония, Латвия и Литва паднаха и градушки. Нанесени са щети на сгради и превозни средства. Има и жертва - жена загина, ударена от падащо дърво в Северна Литва. И там хиляди домакинства се наложи временно да останат без електрозахранване. Земеделските производители се оплакаха от сериозни поражения по реколтата.

Скандинавският полуостров също не е пощаден. Там се развилня бурята "Ханс", с проливни дъждове и гръмотевични бури. Наводнени са пътища, има нарушения в графика на железопътния транспорт и превозите с ферибот.

В Швеция са били регистрирани над 25 000 удара на мълнии. Вагони на влак излязоха от релсите северно от Стокхолм. Инцидентът се размина без жертви и пострадали хора. Дерайлирането е причинено от насип под жп линията, подкопан от проливните дъждове и свлачищата.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС