Петролопроводът "Дружба" спира да изпомпва петрол между Русия и Европа

Причината е установеният от снощи теч по една от двете тръби

06.08.2023 | 17:00 Редактор: Михаела Кирилова
Петролопроводът

Спряно е изпомпването на петрол по петролопровода "Дружба" между Русия и Европа. За това съобщи полската компания оператор ПЕРН, след като снощи е установила теч по една двете тръби. Изтичането е открито в Централна Полша по една от двете тръби от западния участък на "Дружба", по който суровият петрол стига до Германия, уточни компанията.

Причината за инцидента се разследва. ПЕРН обаче не съобщи кога се очаква да бъде напълно възстановен петролопроводът и какво е въздействието върху доставките за Германия. Но отбеляза, че втората тръба работи без промяна.

Компанията заяви, че доставките за полските рафинерии не са засегнати и че е в контакт с германските партньори, които получават петрол по тръбопровода.

Петролопроводът "Дружба" е един от най-големите в света и може да пренася до два милиона барела петрол на ден. Общият капацитет на западния участък на двата тръбопровода, по които се пренася петрол от Централна Полша до Германия, възлиза на 27 млн. тона суров петрол годишно.

След като Русия нахлу в Украйна миналата година и след като бяха открити големи течове в газопроводите "Северен поток", минаващи от Русия към Европа по дъното на Балтийско море, Европа е в състояние на повишена тревога за сигурността на енергийната си инфраструктура, отбелязва Ройтерс, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС