200 нелегални мигранти бяха открити в Гърция

Министърът по миграцията и убежището съобщи за засилен натиск

05.08.2023 | 12:45 Редактор: Михаела Кирилова
200 нелегални мигранти бяха открити в Гърция

Ново засилване на мигрантския натиск отчитат гръцките власти. Ежедневно към гръцките острови пристигат лодки с мигранти.

Днес бяха спасени десетки майки с деца в област Еврос.

На мост на устието на река Арда гръцките власти намериха 200 мигранти, които по техни показания, са се движили 4 дни на гръцка територия без храна и вода. Повечето мигранти са майки с малки деца, бременни жени и болни хора. Те са транспортирани до най-близкото здравно заведение, като на място се намира и представител на Върховният комисариат на ООН за бежанците.

Те са пристигнали в Гърция с помощта на трафиканти, които ги оставили без поддръжка с риск за живота им, съобщиха от полицията.

Пред държавната телевизия ЕРТ министърът по миграцията и убежището Димитрис Кайридес съобщи за засилен натиск от нелегални мигранти към гръцките острови и предимно към Лесбос, предаде БНР.

В област Еврос от сухопътната граница с Турция, където се изгражда граничната ограда, трафикантите използват много рисков маршрут по река Марица. Гърция настоява за запазване на присъствието на силите на европейската агенция по защита на границите Фронтекс по цялата дължина на турската граница.

Снимка: БГНЕС