118 къщи в Гърция са опасни и негодни за живеене след пожарите

Гръцките власти оцениха щетите

02.08.2023 | 18:05 Редактор: Вяра Димова
118 къщи в Гърция са опасни и негодни за живеене след пожарите

Сто и осемнадесет сгради в Гърция са оценени като опасни за ползване и напълно негодни за пребиваване, а други 271 имат нужда от ремонти, след като миналия месец бяха изпепелени от пожари, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ.

Основната фаза на оценяване на щетите, нанесени от пожарите в района на Атика в Централна Гърция и около Коринтския канал към Пелопонес, както и на остров Родос, приключи, обяви гръцкото Министерство на климатичната криза и гражданската защита. В рамките на тази фаза са извършени общо 389 проверки на жилища, търговски помещения, складове, обори, конюшни и др.

Всички засегнати постройки са класифицирани в три категории – "червена" (опасна за използване), "жълта" (временно негодна за използване, докато не бъде ремонтирана) и "зелена" (годна за използване с необходимост от малки ремонти).

В община Лутраки-Перахора например са регистрирани 51 червени сгради, 47 жълти и 56 зелени, в община Сароникос – 33 червени сгради, 40 жълти и 60 зелени, в Мандра-Идилиа – 22 червени, 11 жълти и 11 зелени. В общините Мегара и Танагра също има засегнати сгради от трите категории. В района на тазгодишната Европейска столица на културата Елефсина има 1 засегната плевня с нужда от ремонт, класифицирана като "жълта" категория.

Общо в петте общини в континентална Гърция и на полуостров Пелопонес 112 сгради са класифицирани като опасни за използване (червени), 102 – като временно негодни за използване до поправянето им (жълти), а 130 – като годни за използване с необходимост от малки ремонти (зелени), предаде БТА.

Междувременно на остров Родос 6 сгради са оценени като "червени", 22 са класифицирани като "жълти", а 17 са въведени в регистъра като "зелени". 

Въпреки че основната фаза на процеса по проверка е приключила, гръцките служби за държавна помощ при необходимост ще продължат и през следващите дни посещенията в горепосочените райони при заявки от общините и гражданите, поясниха от Министерство на климатичната криза и гражданската защита.

Снимка: БГНЕС