Шест станаха жертвите на пожарите в Гърция, продължава евакуацията по места

Общо 90 са пожарите в страната

27.07.2023 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Шест са вече жертвите на пожарите в Гърция - двама пилоти, фермер от Каристос (Евия), двама души от Месиния и жена в Ламия. Общо 90 са пожарите в страната. В различни части на страната бушуват много горски пожари. 

Родос, Корфу, Магнезия, Ламия, и Волос са в плен на огнената стихия. Пожарът в Магнезия  продължава да гори неконтролируемо на различни места. Двама души са загинали вчера, а властите са притеснени. Голям фронт във Велестино, който се движи към Ледниците, няколко селища са евакуирани.

Огнените фронтове в Ламия принудиха властите да евакуират половин град. Индустриалната зона на Волос също е евакуирана. Пожарът в Корфу е в процес на отшумяване. Изгорели са 30 000 декара земя в североизточната част на острова. Пожарникарите и доброволците все още се борят с малки пожари в близост до населени места. 

Очакващите се силни северозападни ветрове плашат пожарната и гражданска защита за нови разпалване. Фронтовете са все още активни, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според зам.-кмета на Северен Корфу - Никос Музагис, палежите са умишлени. Води се разследване. Силите за борба с горските пожари на Родос, както и стотиците доброволци, се борят на три фронта, които постоянно се разпалват.

Целта на силите за борба с горските пожари е да поставят трите фронта под частичен контрол, да наблюдават изгорелите участъци, за да предотвратят повторното им разпалване, да се подсилят със самолети и хеликоптери за гасене на пожари. Метеорологичните условия в момента са благоприятни за работата по гасенето, тъй като няма силни ветрове.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС