"Вървяхме 10 км пеша, за да избягаме": Туристи разказват за огнения ад в Гърция

На Родос продължават усилията за пълно потушаване на огъня

28.07.2023 | 19:45 Редактор: Михаела Кирилова

Ситуацията с пожарите в Гърция се подобрява, но туристите са предупредени, че има пълна забрана за влизане в гори и паркове. Нощта беше особено тежка за град Неа Анхиалос до Волос, където пламъците стигнаха до военен склад и в него се взривиха боеприпаси. Това наложи евакуация на целия град, който се намира в Централна Гърция.

Експлозиите в склада на военновъздушните сили бяха чути на километри. Властите забраниха движението в радиус от 3 километра. В спасителните акции се включиха и състезатели от 50 страни, които тренират за международно първенство по ветроходство. Над 1000 от евакуираните бяха настанени в изложбения център на крайбрежния град Волос. 

Военновъздушните сили заявиха, че няма пострадали при взривовете и опасността за хората в района е отминала. Силите на гражданската защита, заедно с доброволци, продължиха борбата с пожарите в Магнисия, както и на островите Корфу, Евбея и Родос. За жителите на Родос положителната новина е, че след като прекараха дни наред извън домовете си, вече имат разрешение от властите да се завръщат. 

"Пиех си кафето и изведнъж видяхме пожар, който приближава към къщите. Качих се в колата, и веднага тръгнах, за да избягам. Добре, че децата ни помагаха като доброволци. Нямахме сигнали в телефоните, не можехме да разберем какво става. Преживяхме истински кошмар", споделиха някои местни.

На Родос продължават усилията за пълно потушаване на огъня. 

"Вървяхме пеша 10 км, за да избягаме от пламъците, при 42 градуса жега, заедно с багажа си", каза туристката от Германия Лена Шварц

Според съобщенията от тази сутрин за много от критичните места в Гърция е установено, че пожарите вече нямат активен фронт. Прогнозната карта сочи все още висок риск в редица региони. Сред тях са областта Атика, Пелопонес, както и райони при южната част на Егейско море.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
Джони Уокър
преди 8 месеца
Пораздвижили са се, поразходили са се, изразходили са калории. 10 километра не са 100 или 1000, два часа на слънце,въздух и вода. Сигнализирай за неуместен коментар