България? Пендаровски чества Илинден на сръбска територия заедно с Вучич

Под мотото "120 години Илинден - Родно огнище" започват честванията на празника в РСМ

02.08.2023 | 13:51 Редактор: Тодор Петров

Северна Македония чества своя национален празник. Президентът Стево Пендаровски се срещна със сръбския си колега Александър Вучич. Това се случи на територията на манастира "Св. Прохор Пчински".

Под мотото "120 години Илинден - Родно огнище" започват честванията на празника в Република Северна Македония. В манастира, който е разположен на сръбска територия, президентът Пендаровски разговаря с Вучич. 

По подобен начин празникът беше отбелязан и през 2022 г. 

"Илинден ще бъде отбелязан така, както сме го правили всеки път. Това, което честват в България, си е тяхно", настоя Пендаровски.

Той визира договора за добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 година между тогавашните премиери Бойко Борисов и Зоран Заев. Там е записано, че общите ни празници трябва да се отбелязват съвместно. 

За днес не са предвидени официални срещи между българските и северномакедонските власти. На 2 август Северна Македония чества Илинденското въстание от 1903 г., както и вливането на Македония в бившата югославска федерация през 1944 г.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


3
2 rate up comment rate down comment 0
Хр. Христов
преди 8 месеца
Е нека тогава Сърбия го пуска в ЕС! Ние ще сме пас.... Сигнализирай за неуместен коментар
2
8 rate up comment rate down comment 0
Мхм
преди 8 месеца
Това показва, че договорите ни със Северна Македония няма да се изпълняват от тяхна страна. Дори т.нар. македонци не ни смятат за нищо и се подиграват с нас. Иначе сме много наперени пред някои големи силни държави. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 8 месеца
Това доказва какви са македонците просто сърби Сигнализирай за неуместен коментар