Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Историк: Отношенията ни с РСМ застинаха, трябва да търсим виновни и от двете страни

"Най-важното е българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ", коментира проф. Светлозар Елдъров

01.08.2023 | 20:48 Редактор: Михаела Кирилова

Всички албански министри от "Демократическия съюз за интеграция" подадоха оставки от македонското правителство. Това се случва в името на приемането на конституционните промени, които официално вписват българския етнос. 

"Това са условни оставки, които ще влязат в сила, ако тяхната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ приеме да впише българите в Конституцията им. Лидерът на тази партия Християн Мицкоски заяви, че няма да го направи. От опит знаем, че не бива да се вярва на политиците", каза историкът проф. Светлозар Елдъров в ефира на "Денят ON AIR".

Според него отношенията ни с РСМ не претърпяват особен прогрес.

"За две години и шест месеца светът изцяло се промени. Пред очите ни става война, преминахме пандемия. Българо-македонските отношения могат да се определят като повече от същото. Те застинаха. Може би след две години ще говорим за същото. Трябва да направим пълен анализ на последните 33 години и отношенията на България и Македония, и да търсим виновни и в двете страни. Или и двете допринасяме, или не можем да се разберем. Процесът е застинал. Оставките са само вътрешнополитически игри. Най-важното е българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ като част от народа", заяви историкът.

По думите му включването на българите в Конституцията няма да подейства като магическа пръчка.

"Като историк това за мен е абсурд. Важното е българите в Македония да получат политическа защита чрез вписването им в Конституцията. Това е началото на процеса", отбеляза гостът.

Според проф. Елдъров подобряването на отношенията зависи и от двете страни.

"Зависи и от самите българи с македонско съзнание - как ще се представят сред своите македонски сънародници. Струва ми се, че това, че бяха брандирани чрез наименованията на нововъзникнали дружества: Ванчо Михайлов, Цар Борис III, бях изненадан, че точно тези имена бяха избрани за българските клубове. Например, можеха да изберат името на Дамян Груев, който е основател на Вътрешната македоно-одринска организация. Има много други революционни дейци, които могат да служат като мост за българите в Северна Македония и другите, които са се определили по свой начин", категоричен е той.

Проф. Елдъров смята, че на Балканите има много опасна тектонична политическа зона.

"Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово, РСМ, която при зла умисъл и средства някой може да активизира. Имам предвид Русия, защото тя едва ли ще пропусне този случай", каза той в ефира на Bulgaria ON AIR.

В края на разговора историкът отговори и на въпроса защо македонците мразят българите.

"Тези илюзии, които българите имаха, няма как да не се превърнат в обратното чувство при толкова много перипетии в историята", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.