Всички албански министри хвърлят оставка заради българите в Конституцията

От ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че това е едно от условията им за подкрепа на промените

31.07.2023 | 19:00 Редактор: Тодор Петров

Всички албански министри от "Демократическия съюз за интеграция" подадоха оставки от македонското правителство. Това се случва в името на приемането на конституционните промени, които официално вписват българския етнос. 

От опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обявиха, че това е едно от условията им за подкрепа на промените. Оставките ще влязат в сила, ако опозиционната ВМРО-ДПМНЕ гласува "за" включването на българския етнос в Конституцията. Това е условие за продължаване на преговорите на РС Македония за влизане в ЕС. Решаващият вот в парламента предстои на 18 август.

"Господин премиер, оставките стават ефективни в момента, в който опозицията ще гласува промените в Конституцията", заяви Али Ахмети.

Сред подалите оставка е и министърът на външните работи Буяр Османи.

А днес премиерът Ковачевски и албанският му колега Еди Рама дадоха старт на нова инициатива на общата си граница. Те откриха денонощния пункт "Обслужване на едно гише" на граничния пункт в Голо Бърдо. Двамата премиери подчертаха, че проектът ще бъде продължен и по другите гранични пунктове. Концепцията дава възможност за по-бърз поток от стоки и пътници и по-силно икономическо партньорство между двете страни.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR