България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Владимир Перев: В РСМ очакват някой да натисне България, Москва винаги го е правила

Журналистът не свързва нападението над футболни фенове на "Левски" с политическото напрежение

02.08.2023 | 08:50 Редактор: Елеонора Танева

Министрите в правителството на Република Северна Македония от албанската партия "Демократичен съюз за интеграция" депозираха оставките си и са готови да се оттеглят, ако Конституцията на страната, ако българите станат част от основния македонски закон.

"Има тенденция на извиване на ръце на опозицията, поставянето ѝ в ситуация тя да бъде принудена да приеме решение. Оставките се смятат за лъжливи, няма реално желание за промени", коментира журналист Владимир Перев пред "България сутрин". 

По думите му в РСМ няма реално желание за реформа, за промяна на ситуацията, в която се намира държавата - да стабилизира своята съдебна, здравна, данъчна системи. 

"Властта е доволна от статута, който има. Не трябва да забравяте, че Македония има увереност, че някой ще притисне България и тя ще отстъпи от своите искания. Москва винаги е натискала България по отношение на връзките в Югославия и македонския въпрос. Днес е очаква, че някой, ако не Москва, то Берлин, Париж ще го направи", заяви Перев.

Пред Bulgaria ON AIR той изрази убеждението си, че последният случай на насилие - срещу фенове на "Левски", няма общо с политиката.

"Това е продукт на хора с определена култура - националните и политическите напрежения между двете държави. Не бих си позволил на спортни запалянковци да им давам политически нотки", добави журналистът. 

Промените в Конституцията, които са условие за стартиране на преговори за членство на РСМ в ЕС, влизат за гласуване в македонския парламент на 18 август.

Гледайте целия разговор във видеото.