САЩ бързат да доставят танкове Abrams на Украйна

Първите от тях може да се появят на бойното поле през септември тази година

28.07.2023 | 08:00 Редактор: Юлиан Христов
САЩ бързат да доставят танкове Abrams на Украйна

Първите американски танкове Abrams може да се появят на бойното поле в Украйна през септември тази година, съобщава Politico, като се позовава на информирани източници.

Според изданието САЩ планират да изпратят няколко Abrams в Германия през август, където танковете ще преминат окончателна модификация. След приключване на този процес машините ще бъдат изпратени в Украйна през септември.

Първата партида Abrams ще включва 6 до 8 танка, разкри служител на отбранителната индустрия и сътрудник на Конгреса пред Politico. Общо САЩ планират да изпратят 31 танка, което се равнява на един украински батальон.

"Със сигурност работим, за да ги изпратим в Украйна възможно най-бързо", отбеляза говорителят на Пентагона полковник Мартин О'Донъл, отказвайки да обсъди конкретен график, пише "Фокус".

Според един от източниците на изданието, първата серия от модификации на танковете вече е извършена, но все още не е ясно дали САЩ ще имат време да завършат цялата необходима работа преди края на август. Отбелязва се, че преди украинските военни да започнат да използват танкове, те трябва да преминат курс на обучение с продължителност около 10 седмици в армейската база Графенвер в Германия. Според представител на Пентагона украинците планират да завършат това обучение през август.

Снимка: БГНЕС