В САЩ: Една трета от американските "убийци на танкове" в Украйна са повредени или унищожени

Бъдещето на доставките на оръжие за страната ще зависи силно от нейните успехи на фронта

18.07.2023 | 16:12 Редактор: Искра Ангелова
В САЩ: Една трета от американските

Пентагонът рекламираше БМП Bradley като "убиец на танкове", уверявайки, че доставките ще осигурят на Украйна "нивото на огнева мощ и защита, от които се нуждае" и "превъзходство на бойното поле". Всъщност най-малко една трета от предадените на Киев машини вече са повредени или унищожени, пише американското издание Military Watch Magazine.

Много западни източници твърдят, че най-малко една трета от американските бойни машини M2 Bradley, доставени в Украйна през април, са били изоставени, повредени или унищожени, за което има визуални доказателства. Твърдението се появи в редица публикации, включително на страниците на вестник The New York Times, който подчертава, че 47-а механизирана бригада на Украйна, обучена на Запад, е загубила 30% от своите Bradley само за период от две седмици. Първите снимки на превозните средства, чийто парк претърпя тежки бойни загуби заедно с доставените от Германия танкове Leopard 2A6, се появиха в началото на юни.

Въпреки че Вашингтон обеща да попълни флота на изпратените в Украйна машини, да замени унищожените превозни средства и дори да ги допълни с танкове M1A2 Abrams, американски официални лица и законодатели многократно са предупреждавали, че бъдещето на доставките на оръжие за страната ще зависи силно от нейните успехи на фронта.

Дългоочакваната контраофанзива срещу руските позиции, започнала в началото на юни, до момента доведе до скромни резултати и огромни загуби за Въоръжените сили на Украйна, а също така сериозно накърни репутацията на ключови оръжейни системи, включително Bradley и Leopard 2. Трябва да се отбележи, че новите бронирани машини западно производство не са били използвани във военни действия непосредствено преди настъплението и са били складирани за оборудване на елитни части като 47-ма механизирана бригада с надеждата да пробият руските позиции.

Понесла тежки загуби, Украйна многократно изтегля придобитите германски Leopard 2 от фронтовата линия, докато другите й модерни западни танкове (по-специално британският Challenger 2) дори не са участвали във военните действия. По-старите Leopard 1 продължават да понасят загуби. Както западните, така и руските доклади подчертават, че ударните хеликоптери на силите на Москва нанасят особено големи щети на украинската бронирана техника.

Руски източници оцениха високо работата на новата противотанкова ракета "Вихр-1", монтирана на бойните хеликоптери Ка-52, която често може да се види в "рекламни клипове" за унищожаването на Bradley. Кадри, разпространени от руски правителствени източници на 16 юли, показват как Ка-52 изстрелва "Вихр-1" срещу машина на ВСУ, която бива обхваната от пламъци секунди след попадението. Ракетите използват кумулативни (силно експлозивни) противотанкови боеприпаси, предназначени специално за борба с тежки бронирани превозни средства, включително такива с динамична защита, монтирани на множество превозни средства, произведени в Германия, пояснява "Фокус".

Източници от Пентагона по-рано рекламираха Bradley като "убиец на танкове", прогнозирайки, че тя ще "осигури необходимото ниво на огнева мощ и броня" и "предимство на бойното поле“ за украинците. Превозното средство наистина има страхотни противотанкови способности, въпреки малките си оръдия, благодарение на използването на противотанкови ракети и интегрирането на снаряди с обеднен уран с повишена проникваща способност. Въпреки това превозните средства бяха критикувани заради недостатъчната защита на бронята и в резултат на това - заради лошата защита за бойни операции с висока интензивност.

Очаква се машините да останат на склад в САЩ до "пенсиониране". Преди това те бяха използвани ограничено във войните в Близкия Изток, някога основна сфера на дейност на Пентагона. Така че дори унищожаването им в големи количества няма да нанесе значителни щети на американските интереси.

Самият факт, че машините не се произвеждат от почти 30 години, означава, че опетнената им репутация едва ли ще засегне сериозно американския износ на оръжие. Съответно, новият пакет от военна помощ от 800 милиона долара за Украйна, обявен от администрацията на Джо Байдън по-рано през юли, включваше още 32 Bradley. САЩ все още държат на склад стотици от тях след масово производство през последното десетилетие на Студената война.

В същото време тези бойни превозни средства на пехотата не се използват широко в чужбина и нямат наследник в американските войски, поради което все още се използват широко. Така например Bradley служат като опора за частите на американската армия в Североизточна Сирия, където напрежението между руските и американските войски непрекъснато нараства.

Снимка: БГНЕС


1
4 rate up comment rate down comment 0
Мисирки
преди 9 месеца
Защо обръщате палачинката? Сигнализирай за неуместен коментар