Пожарът в област Магнезия е неудържим, има експлозии в складове за боеприпаси

Взривовете се чуват чак до Волос

27.07.2023 | 20:01 Редактор: Искра Ангелова
Пожарът в област Магнезия е неудържим, има експлозии в складове за боеприпаси

Пожарът в област Магнезия в Гърция гори неудържимо, като се чуват експлозии от складовете за боеприпаси в 111-то бойно поделение на ВВС, съобщи "Прото тема". В поделението има надземни и подземни резервоари, както и резервоари за гориво. Според свидетели експлозиите се чуват чак до Волос.

Някои местни медии съобщават, че експлозии от складовете на Battle Wing са се чули чак до Скопелос. Пламъците се разпространяват от много силни ветрове, въпреки че лагерът се охранява от пожарни коли. Лагерът е евакуиран, а екипът на пожарната, както и всички останали на мястото на инцидента, са изведени.

Жителите на девет района на община Волос получиха последователни съобщения от спешния номер 112 поради възникналите пожари на места в по-широкия район. Евакуациите се извършват като предпазна мярка поради интензитета на ветровете, които се очаква да се засилят още, съобщиха от пожарната.

Жителите на Ступи, Веланидия, Маратос, Критария, Сорос, Хриси Акти Панагия и Агиос Георгиос бяха уведомени да евакуират селищата си и да се насочат към Волос.

Жителите на Неа Анхиалос бяха уведомени да евакуират района и да се насочат към Алмирос. Жителите на района Кастраки също получиха заповед за евакуация, за да се насочат към Микротебес Волос.

"Евакуацията започна в Кастраки поради фронта на пожара, който идва от Неа Агиало. Научавам, че Неа Агиалос вече е евакуиран, като пожарът постоянно заплашва. Кастраки всъщност не е район с много къщи и хора, но има много кошари и Античния театър", казва президентът на Mikrothebes Никос Стафилопатис, цитиран от БГНЕС.

Пожарната се бори с пламъците в Неа Агиалос, за да им попречи да достигнат до селището и мястото, където се намира 111-то поделение на Неа Агиалос.

Областният управител на Тесалия Костас Агорастос каза, че в района духат по-силни ветрове от вчера, което затруднява работата на пожарникарите.

Фронтът на огъня, който се раздели в две посоки и по същество обкръжи Волос, беше с периметър над 45 километра и изгори над 50 000 акра обработваема земя, както и земеделски и горски земи, съобщиха от Тесалия.

Фронтът се гаси от 5 противопожарни самолета, 85 противопожарни коли, 8 пешеходни единици, десетки общински и и частни водоноски , както и стотици доброволци.

По време на среща със заместник-министъра на климатичните кризи и гражданската защита Христос Триандопулос регионалният управител на Тесалия Костас Агорастос повдигна въпроси относно директните компенсации на засегнатите.

Изготвят се доклади за щетите, но е очевидно, че частните материални щети, както и щетите в инфраструктурата са доста големи.

Снимка: БГНЕС