Туроператори отменят полети до Гърция, висока е опасността от нови пожари

Хиляди туристи бяха евакуирани от Корфу

26.07.2023 | 18:57 Редактор: Искра Ангелова

Пожарите, бушуващи в различни райони на Гърция, са поставени под контрол днес. Но стихията вече отне човешки животи. Опасността от нови пожари остава много висока заради екстремната горещина от 47 градуса.

Трима души са първите потвърдени смъртни случаи от горските пожари в Гърция. Двама пилоти - на 34 и 27 години, загинаха, след като техният самолет, който се бореше с горския пожари на остров Евбея, се разби.

Една от версиите за трагедията е удар на дясното крило на машината в дърво, вследствие на което тя губи равновесие и се разбива. Потвърдена е смъртта и на фермер от острова, който беше в неизвестност от неделя.

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви тридневен траур в памет на жертвите.

"Предстои ни трудно лято. Пожарите нанесоха огромни загуби, принудиха хиляди туристи да се евакуират, застрашен е туристическия сезон", заяви той.

На остров Родос над 20 хиляди туристи бяха евакуирани. Туроператорите отмениха полетите си за острова за следващите дни.

Хиляди туристи бяха евакуирани и от Корфу. Сутринта към острова тръгна група от 70 български пожарникари с 19 коли.

"Отиваме да помогнем да бъде загасен този пожар. Сложното са високите температури и силните ветрове", каза ръководителят на екипа ни от пожарникари за Гърция Калоян Дончев.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС