В Гърция се молят вятърът да спре, за да се справят с пожарите

В страната обявиха тридневен траур заради смъртта на двамата пилоти

26.07.2023 | 08:30 Редактор: Тодор Петров
В Гърция се молят вятърът да спре, за да се справят с пожарите

С решение на министъра на националната отбрана на Гърция Никос Дендиас се обявява тридневен траур за загубата на живот при изпълнение на служебния дълг, след като двама пилоти загинаха по време на гасене на пожар.

Първоначалната версия за трагедията със самолета е удар на дясното крило в дърво, вследствие на което той губи десния си поплавак, губи равновесие и се разбива. Разследването  продължава на мястото на катастрофата с хеликоптер Super Puma и 1 хеликоптер AB-205 на Air Force.

На извънредно заседание на Министерския съвет премиерът Кириакос Мицотакис подчерта трудната обстановка и заяви, че държавните органи в цялата страна остават в повишена готовност за реакция при риск от нови пожари, причинени от екстремните температури. 

"Очаква ни трудно лято. Единственото спасение е да спре вятърът", подчерта премиерът и допълни, че основната задача пред властите е да не се допусне да има жертви от пожарите.

Започна разследване за пожарите. Няколко лица са арестувани по подозрение за умишлени палежи, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

53 са  активите пожарите в Гърция в момента. Основно в Родос и Корфу, където се водеше тежка борба с огнената стихия. В Корфу са на три фронта. Те са в селата Луцес, Имеролия и Сики, където бяха много близко до населените места. Хората бяха евакуирани в посока към пристанището Касиопи. 

Гасенето продължава със сухопътни пожарникари и шест самолета и четири хеликоптера. Битката продължава и в Родос. Там обстановката остава драматична. Активните фронтове, според противопожарната служба, са разположени в южната и югоизточната част на острова. Това са районите на Малона, Вати и района на Генади. Освен пожарникарите, там има два самолета и два хеликоптера.

Къде предпочитате да прекарвате морската си почивка?

В България! Свикнали сме да почиваме на нашето Черноморие.
32%
В Гърция или Турция - услугата там е в пъти по-добра, а морето е по-чисто.
35%
В Испания, Италия, Хърватия или Черна гора.
6%
Залагам на екзотичните почивки извън Европа.
3%
Нямам финансова възможност да отида на море.
23%
Общо 3020 гласа

Снимка: БГНЕС