Пета степен на риск в Гърция, тежка е ситуацията в град Никити

В гасенето се включиха 37 огнеборци с 19 пожарни машини

27.07.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

Борбата с пожарите в Гърция продължава в условията на непоносими горещини и силен вятър. Жертвите вече са 6. В плен на пламъците останаха Родос, Корфу, Магнисия, Ламия и Волос. Тежка е ситуацията и в град Никити.

В страната е обявена пета степен на риск. Голям пожар се разгоря в град Никити, на полуостров Ситония. В гасенето се включиха 37 огнеборци с 19 пожарни машини. Огънят предизвика временно прекъсване на тока в региона.

Пожарът в Магнисия на места излезе от контрол. Там са загинали двама души. Наложи се евакуация на селища. Не всички се съгласяваха да изоставят имуществото си доброволно.

Проведоха се евакуации и в Ламия и в индустриалната зона на Волос. На Корфу пожарът затихва. Изгорели са над 30 000 декара в североизточната част на острова. И там има подозрения за умишлени палежи и се води разследване.

В борбата със стихиите участват и български пожарникари. Един от тях даде изявление за гръцката обществена телевизия. Пожарната служба и "Гражданската защита" са притеснени от прогнозите за силни северозападни ветрове. Огнеборците на Родос, заедно със стотици доброволци, се опитват да овладеят ситуацията на три фронта, които постоянно се разпалват. Общо в страната бяха преброени над 90 възникнали пожари.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС