Ердоган: Парламентът в Турция ще вземе правилното решение за членството на Швеция в НАТО

"Ние ще свършим нашата част, когато парламентът поднови работата си“, каза президентът

24.07.2023 | 22:13 Редактор: Михаела Димитрова
Ердоган: Парламентът в Турция ще вземе правилното решение за членството на Швеция в НАТО

Президентът на Турция Реджеп Ердоган е изразил надежда, че парламентът на страната, който ще разгледа молбата на Швеция за членство в НАТО през есенната сесия, ще вземе правилното решение по този въпрос, предаде Daily Sabah.

Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че турският парламент има последната дума при одобрението на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО и ще вземе решението си, когато законодателните сесии се подновят.

"Ние ще свършим нашата част, когато парламентът поднови работата си“, е допълнил той.

Ердоган се съгласи да подкрепи кандидатурата на Швеция за НАТО и заяви, че ще я предаде на турския парламент след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и шведския премиер във Вилнюс, Литва, по-рано през юли.

Стокхолм увери Турция, че няма да подкрепя терористичните организации PKK/YPG и Гюленистката терористична група (FETÖ) след нейното членство в НАТО и че ще бъде създаден нов двустранен механизъм за сигурност между Анкара и Стокхолм.

Междувременно Ердоган е пояснил, че Турция няма проблеми с никоя страна, които не могат да бъдат решени чрез диалог и дипломация.

"Вярваме, че недоразуменията могат да бъдат преодолени чрез диалог и дипломация и Турция се надява да види положително развитие по отношение на отношенията си с Европейския съюз", казал той, цитиран от "Фокус".

Президентът също така е подчертал, че Турция е готова да направи всичко възможно, за да помогне на Гърция да се пребори с горските пожари.

"Изпратихме два самолета-амфибия за гасене на пожари и хеликоптер за гасене на пожари в нашата съседка Гърция, (която) се бори с огромен пожар“, е съобщил Ердоган.

Снимка: БГНЕС